Annonce
Et sundt indeklima er vigtigt for helbredet
Seks ud af ti hjem har problemer med for højt fugtniveau på grund af for dårlig udluftning. Det har konsekvenser for personer, der bøvler med et skrantende helbred, fx astma og luftvejssygdomme. Det siger bygge- og boligadministrationen Domea. De fleste tilbringer 80-90 procent af døgnets timer inden døre, og derfor er et sundt indeklima vigtigt. […]

Seks ud af ti hjem har problemer med for højt fugtniveau på grund af for dårlig udluftning. Det har konsekvenser for personer, der bøvler med et skrantende helbred, fx astma og luftvejssygdomme. Det siger bygge- og boligadministrationen Domea.

De fleste tilbringer 80-90 procent af døgnets timer inden døre, og derfor er et sundt indeklima vigtigt. Døjer man fx med symptomer som kløe i øjnene, tørre slimhinder, hovedpine og træthed, kan det være tegn på, at man bor i et hjem med et dårligt indeklima.

– Du kan slippe af med dine symptomer og få et sundere liv ved at følge en række simple råd. Rådene får fugten af vejen, holder boligen tør, og gør det svært for svampene at få ordentligt fat, fortæller seniorkonsulent Preben Christensen fra Domea. Han har nogle enkle gode råd til, hvordan man kan forbedre sit indeklima og få en sundere bolig.

Gode råd: Tag affære, forbyg og få et sundt hjem

Preben Christensen anbefaler at finde kilden til det dårlige indeklima, komme det til livs og forebygge ved at følge disse råd:

Find årsagen: Et tegn på dårligt indeklima i boligen er dårlige lugte, og dette skyldes ofte fugt. Tag affære og find årsagen. Kig under køkkenvasken, i brusenichen og i hjørnerne af badeværelset. Er der sorte, grønne eller hvide plamager, skal man tage affære, for det er tegn på skimmelsvamp.

Gør rent på den rigtige måde: Ved mindre angreb af skimmelsvamp på synlige robuste overflader skal man rengøre og rense overfladen med vand og sæbe eller desinficerende, indeklimaneutrale midler – som fx Klorin eller Rodalon. Lad midlet sidde på i 20 minutter, før det vaskes af igen. Husk, at Klorin bleger.

Luft ud: Ved at lufte grundigt ud i alle rum, sørger man for at skifte den brugte luft, som indeholder fugtighed, ud med den friske nye luft udefra. Lav gennemtræk i mindst 2 x 10 minutter hver dag – også når det regner.

Undgå at tørre tøj indendørs: Tør så vidt muligt ikke tøj indendørs, da det skaber større luftfugtighed i boligen.

Hav altid varme i boligen: Skru ikke helt ned for varmen, når boligen forlades. På den måde opretholdes en god rumtemperatur.

– Og husk på, at et godt indeklima i boligen er lige så vigtigt som at spise sundt og få motion, hvis man vil beholde sit gode helbred, slutter Preben Christensen.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Brønshøj-Husum Avis
www.bha.dk
Top