Guide til smukkere havemøbler
2014_Mandalay_Marguerit_Oe120-hvid_RGB.jpg
Smukke og velplejede havemøbler pynter i haven – og man sidder måske også bedre. Foto: Mandalay.
En ny havesæson står for døren, og det er tid til at få havemøblerne ud af vinterhi og gjort klar. Som regel gør en grundig rengøring underværker. Følg disse enkle tips til smukkere havemøbler

Møbler i aluminium og plast kræver et minimum af vedligeholdelse. Aluminium ruster ikke, og god pulver-lakering skaller ikke af. Man skal blot aftørre overfladerne med en blød børste eller klud, opvredet i rent vand eller en mild sulfoopløsning. Den samme behandling kan man give alle overflader i plast og plastflet. Hvis der er alger eller pletter i overfladen, kan de fjernes med plastrens eller rodalon. Lad være med at bruge klorin – den gør plastmaterialet sprødt, så det let knækker. Man må heller aldrig bruge ståluld eller andre ridsende svampe og rengøringsmidler.

“Non-wood” eller ”poly-wood” er blot en anden betegnelse for plastik med træ-look. Non-wood-overflader rengøres med samme rengøringsmidler som møbler med plast.

Højtryks­kompaktlaminat

Højtrykskompaktlaminat (HPL) er et meget stærkt laminatprodukt, som ikke har noget til fælles med indendørs laminat eller med non-wood og poly-wood. HPL kræver ingen særlig rengøring, da de lukkede overflader er fuldstændig afvisende over for algeangreb. Fedt og snavs fjernes med en klud eller nylonsvamp opvredet i sulfovand eller et almindeligt universal rengøringsmiddel og eftertørres med rent vand. Brug ikke ridsende svampe og rengøringsmidler med slibemiddel.

Teaktræ

Havemøbler findes i mange forskellige træsorter, men kun få er velegnet til udendørs brug, og her kommer teaktræ ind på en førsteplads. Teaktræ er formstabilt og har et naturligt højt olieindhold. Det betyder, at det kan tåle det skiftende danske vejr uden at vride sig, tørre ud, slå revner og splintre. Men som alle udendørs overflader bliver også teaktræ snavset og påvirket af sol og regn. Det har derfor brug for en kærlig hånd en gang imellem.

Rengøring af ubehandlet teaktræ

Ubehandlet teaktræ ud­vikler med årene en smuk, sølvgrå farve, som dog kan se trist og grumset ud, hvis den er snavset. Lidt knofedt og de rigtige rengøringsmidler er tilstrækkelig til at genetablere den sølvgrå overflade.

Vask overfladerne med en klud eller nylonsvamp, opvredet i sulfo- eller salmiakvand. Til at fjerne pletter og skjolder kan man bruge en kraftig opløsning af brun sæbe, skurepulver eller trærens. Ru overflader bliver glatte ved at pudse dem med fint sandpapir og polere efter med en tør bomuldsklud. Træet skal være helt tørt ved slibning.

Rengøring af oliebehandlet teaktræ

Hvis møblerne er olierede, og de er medtaget af brug, kan man overveje en grundig rengøring med et to-komponent trærensemiddel. Rensemidlet skræller det øverste lag af gammel olie og snavs af, og det friske, ”gyldne” træ kommer til syne. Ru overflader bliver glatte, hvis man pudser dem over med fint sandpapir og polerer efter med en bomuldsklud. Herefter kan man oliebehandle møblerne eller vælge at lade dem stå ubehandlet.

Hvis man vil oliere, er det vigtigt kun at anvende olie til udendørs brug og indeholdende fungicid, som er et algehæmmende middel. Vær opmærksom på, om olien er farveløs. Olie med farvepigment ændrer træets farve og struktur.

Vær opmærksom på:

Olien påføres møblet i skygge – i solen hærder den for hurtigt

Olien påføres i et tyndt lag

Den overskydende olie aftørres efter ca. 10 minutter, inden den hærder, såfremt man ønsker en mat overflade – ellers bliver den blank.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Top