Annonce
Til kamp mod kalken
Vandet i Brønshøj har et højt indhold af kalk, og det går ud over blandt andet vasketøjet og fliserne på badeværelset. Måske kan kalken fjernes inden den når forbrugeren.

Alle kender det. Man skrubber, pudser og renser både elkedel, bruser og vandhaner kun for at se dem kalke til kort tid efter. Kalken er en udfordring for mange danskere og tærer på såvel pengepungen som tålmodigheden. I Brønshøj er kalken et stort problem på grund af den sjællandske undergrund, der forkalker grundvandet. Det betyder, at man skal være ekstra opmærksom, når man koger vand og går i bad, hvis man vil undgå kalk.

Kom kalken til livs

HOFOR Vandforsyning har en række gode råd til, hvordan man holder kalken lidt på afstand. En af de letteste måder at holde kalken væk er at tørre sit badeværelse af efter brug. Derved får kalken ikke lov at sætte sig, og der spares rengøringsmidler og knofedt.

Man bør afkalke elkedel og kaffemaskine jævnligt for at være sikker på at undgå kalk, og dette kan fx gøres ved at hælde én del eddikesyre og fire dele vand i kedlen og koge det igennem og herefter koge igennem tre gange med rent vand. Hvis man en gang om ugen bruger en skuresvamp og lidt miljøvenligt rengøringsmiddel, kan man også holde kalken på afstand i toilettet. Endelig bør der bruges afkalkningsmiddel til vaskemaskinen, hver gang der vaskes. Så forlænges maskinens levetid, fordi dens varmelegeme og vandrør ikke kalker til. Samtidig spares på vaskepulveret, fordi afkalkningsmidlet gør vandet blødere.

Kalken fjernes fra vandet

En effektiv måde at få bugt med kalken på er, hvis vandværkerne trækker kalken ud af vandet, og det er de heldigvis på vej med, for om kort tid begynder forsyningsselskabet HOFOR i samarbejde med Brøndby Kommune at bygge et anlæg, der fjerner kalken fra vandet i Brøndby. Metoden er allerede blevet testet med stor succes af HOFOR.

– Vi forventer, at anlægget står færdigt i 2016, så borgerne i Brøndby en gang for alle kan slippe for den besværlige kalk. Jeg håber, det bliver en succes, så vi kan udbrede metoden til andre kommuner, siger Per Jacobsen, teknisk direktør i HOFOR.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Brønshøj-Husum Avis
www.bha.dk
Top