Annonce
Tilbud om screening for kræft
Borgere mellem 50 og 74 år får et brev fra Region Hovedstaden med tilbud om at blive screenet for tyk- og endetarmskræft. Ordningen indføres i løbet af de næste fire år.

I brevet er der et prøvesæt, som består af en serviet til at lægge i toilettet, en lille pind til at tage prøven med og en væskeholdig beholder. Prøvepinden er en lille børste, man tager afføringsprøven med, og herefter puttes den i beholderen og sendes i en vedlagt svarkuvert til Gentofte Hospital. Her undersøger eksperter, om der er tegn på usynligt blod i afføringen. Viser det sig, at der er spor af blod i afføringen, vil man blive indkaldt til en fuld kikkertundersøgelse af tarmen.

– Deltager man i screeningen, kan risikoen for at dø af tarmkræft nedsættes med 25 procent, siger overlæge, Morten Rasmussen fra Bispebjerg Hospital.

Kræft skal opdages tidligt

Formålet med screeningen er at opdage tarmkræft så tidligt som muligt, så man kan få behandling hurtigst muligt, da det giver bedre chance for overlevelse, og behandlingen er mere skånsom. Desuden vil man i nogle tilfælde opdage forstadier til kræft og fjerne dem, så de ikke senere kan udvikle sig til kræft.

– Afføringsprøver er ufarlige, men det forventes, at cirka seks procent vil have blod i afføringen og vil blive indkaldt til en kikkertundersøgelse af tarmen. Kikkertundersøgelsen kan være lidt ubehagelig og have en meget lille risiko for komplikationer i form af blødning og hul på tarmen, siger Morten Rasmussen.

EF

 

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Brønshøj-Husum Avis
www.bha.dk
Top