- Brønshøj-Husum Avis - http://bha.dk -

Vi gjorde en forskel!

Det blev meget konkret for WAK-klassen i Guatemala fortæller Emilie Steen Jørgensen. Alt sammen i samarbejde med Danish Volunteers og med støtte fra Brønshøj Rotary Club.
I to uger arbejdede vi hårdt for at nå vores mål, at renovere og opbygge bestyreren Carmens skole og opholdssted for socialt belastede børn. Der blev styrket mure, sat nyt hegn op, blandet cement (i hånden!), lagt nyt gulv og tag, bygget depotrum og toilet, malet i alle mulige mønstre. Man kan roligt sige, at vi i samarbejde med de tre lokale håndværkere knoklede bagpartiet ud af bukserne, og der var ikke tid til mange rygepauser undervejs. Dog var der positivitet og glade smil i luften, musikken spillede på fuld drøn i baggrunden, hvilket gjorde arbejdet en del lettere!
Ved 13-14 tiden kom de børn, som dagligt tilbragte dagen på opholdsstedet, og der blev leget med dem. Her var liv og glade dage, hvis bare man havde medbragt en bold eller en malebog og nogle farveblyanter. Her mødte børnene andre børn, som også hurtigt blev en del af legen, og der blev underholdt med alt fra fodbold til ståtrold og isspisning. De børn, vi havde med at gøre, har ikke nogen dybere relationer til deres familier (hvis de altså har nogen forældre!), og de søgte derfor opmærksomhed og nærvær fra vores side. De kaldte os endda for ’mi mama’ flere gange, når de sad hos en og følte sig trygge. Det var helt fantastisk at opleve, hvordan børn, som ikke kommer fra et hjem med megen nærvær og kærlighed, har så megen tillid til andre mennesker, blot du giver dem et smil og en ispind.
Efter to hårde arbejdsuger blev projektet naturligvis fejret med en åbningsfest, hvor der blev slået på Piñata, hvilket var populært hos de kære børn, som sloges om at få mest muligt slik. Carmen holdt takketale, og der blev sagt pænt farvel og på gensyn til de tre fantastiske håndværkere, og ikke mindst Carmen og de mange glade og slik-mætte børn.
Vi forlod Guatemala med en fantastisk følelse i kroppen af at have gjort en forskel for mennesker, der virkelig havde brug for det. Tænk at kunne komme tilbage om 10 år, og det forhåbentlig stadigvæk står solidt med mindet om, at her havde 2.A – World Aid Klassen fra Efterslægten, været og sat sit præg på et sted, med så meget kærlighed fra Carmen til børnene, som forhåbentlig vil gøre gavn i rigtig mange år fremover. Jeg er meget stolt på min klasses vegne, når jeg siger, at det KAN lykkes at gøre en forskel – om den er lille eller stor, så vil den for altid blive husket og værdsat.