Flere københavnere skal klare sig selv
Jesper-Christensen-01-15-14.jpg
Jesper Christensen. Foto: Kaj Bonne
- Vores mål er at hjælpe folk videre, både socialt og uddannelses­mæssigt, så de kan klare sig selv. Vi skal have ambitioner om, at det lykkes, siger socialborgmester Jesper Christensen, som avisen havde sat stævne på Ipsens Kaffebar

I september sidste år blev den daværende socialdemokratiske gruppeformand på Køben­havns Rådhus, Jesper Christensen, udnævnt til skole- og ungdomsborgmester efter Anne Vangs pludselige afgang, og fra årsskiftet kunne han sætte sig i stolen som byens nye socialborgmester. Det er et nyt fagområde han nu er borgmester for og nye mennesker han skal arbejde sammen med, så næsten al hans tid går med at sætte sig ind i ofte indviklede problemstillinger og udfordringer. – Det er spændende at komme udefra som politisk chef for et område med omkring 6.700 ansatte. Hele socialområdet er faktisk et område, man helst ikke har brug for, men vi har et ansvar for de borgere, der har brug for støtte. Vi skal bevare sammenhængskraften i byen og solidariteten mellem borgerne, siger Jesper Christensen.

 

Udsatte boligområder

Jesper Christensen er kender, at der er problemer i de såkaldte udsatte boligområde, der ofte består af socialt boligbyggeri, samt at der skal gøres noget ved problemerne. – Det første vi skal gøre er at sørge for at kvaliteten i de kommunale kerneydelser som fx skoler og daginstitutioner er i top, siger Jesper Christensen.

– Vi må også se nærmere på sammensætningen af beboerne, så vi får mere blandede boligområder med meget bedre muligheder for både voksne og børn. Tidligere er der måske mere ukritisk sket en bolighenvisning uden at være tilstrækkeligt opmærksom på det enkelte boligområdes særlige karakter, tilføjer han.

”Nogle forældre svigter deres opgave og ansvar over for børnene, og det går både udover børnene og samhørigheden med det øvrige samfund”

 

Indsats mod utilpassede børn og unge

Der er tegn på at politikerne, både på landsplan og på det kommunale niveau, vil tage yderligere midler i brug for at presse både børn, unge og forældre til at forstå at ikke al opførsel er lige acceptabel.

– Det handler om bedst muligt at sikre børnene en god opvækst og en god uddannelse. Det gør vi blandt andet med den kriminalitetsforebyggende indsats, der nok på nogen områder kan udbygges og effektiviseres. Men vi skal heller ikke være bange for at stille skrappere krav til forældrene. Nogle forældre svigter deres opgave og ansvar over for børnene, og det går både udover børnene og samhørigheden med det øvrige samfund, siger Jesper Christensen. Han tilføjer, at kommunen har mulighed for at give økonomiske sanktioner til forældre, der svigter deres børn, men at målet jo er, at det ikke kommer dertil.

 

Hjemløse

Det skønnes, at der i København er omkring 1.600 hjemløse, samt at antallet af unge hjemløse er støt stigende. – Det er især et stort problem med de relativt mange hjemløse unge. Det vigtigste er, at hjælpe den unge, inden det kommer så langt. Jo tidligere vi opdager problemer hos børn og unge, jo bedre muligheder har vi for at hjælpe dem. Men løsningen er også, at vi får etableret flere ungdomsboliger til en rimelig husleje. Kommunen har udvidet antallet af boliger til hjemløse, blandt andet har vi bygget boliger til 10 hjemløse i Toften i Husum. Tidligere har det været strategien at løse de hjemløses sociale problemer først, og så finde et sted de kunne bo. Det har vi nu vendt på hovedet, så det handler om at finde et sted de kan bo, og så tage fat på de andre udfordringer, siger Jesper Christensen.

EF

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Top