Annonce
God påske – kristendommens vigtigste højtid
COLOURBOX2124989.jpg
Den Sidste Nadver, malet i slutningen af 1400-tallet af Leonardo da Vinci på væggen i et kloster tæt på Milano i Italien. Et af verdens mest kendte malerier. Foto: Colourbox.dk
Ved kirkemødet i Nikæa i år 325 blev tidspunktet for påsken fastlagt

Påskedag falder altid på første søndag efter første fuldmåne efter forårsjævndøgn og fastelavn, St. Bededag, Kristi Himmelfart og pinsen retter sig ind efter påsken og falder derfor – ligesom påsken – også forskelligt fra år til år.

Påsken var oprindeligt en jødisk fest, hvor jøderne festede for foråret og kvægets frugtbarhed og senere fejrede deres udfrielse fra slaveriet i Egypten. For kristne er det imidlertid højtiden, hvor Jesus døde på korset og hans opstandelse fejres.

 

Palmesøndag er indledningen til påskeugen

Påsken indledes palmesøndag, hvor Jesus red ind i Jerusalem på et æsel, og jøderne hyldede ham som en konge og viftede med palmegrene. Forud for indtoget i Jerusalem blev Jesus salvet, og denne salvning regnes som vigtig for forståelsen af Jesus, fordi det er her, han for alvor træder i karakter som Messias (den salvede). I det sydlige Europa er det stadig skik at medbringe palmegrene til kirken på palmesøndag.

Skærtorsdag er dagen, hvor Jesus spiser sammen med sine 12 disciple for sidste gang, og nadveren indstiftes. Det er under dette måltid (Den sidste Nadver), at Jesus giver udtryk for, at Judas vil fornægte ham. Skærtorsdag nat bliver Jesus taget til fange, og hvor hans trofaste discipel Peter fornægter ham tre gange. Navnet skærtorsdag kommer fra, at Jesus vaskede disciplenes fødder og gjorde dem rene (skære).

Langfredag bliver Jesus domfældt, korsfæstet og dør.

Søndag (Påskedag) blev det, efter Biblen, opdaget, at Jesus ikke lå i sin grav, men var opstået fra de døde, og Påskedag er derfor en glædens dag for de kristne. 2. påskedag er også helligdag, men er egentlig blot en forlængelse af festen. Jesus viste sig efter opstandelsen flere gange for mennesker, men på Kristi Himmelfartsdag, 40 dage efter påske, drog han endeligt til himmels. Ti dage efter Kristi Himmelfart kommer pinsen, hvor det fortælles, at apostlene blev fyldt af Helligånden og begyndte at ”tale på andre tungemål”, og på den måde kunne de gøre det kristne budskab forståeligt for alle. Pinsen regnes traditionelt for den kristne kirkes fødsel.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Brønshøj-Husum Avis
www.bha.dk
Top