Annonce
Umenneskelighed
Når jeg tænker på 2. verdenskrig er den første ting der popper op begrebet umenneskelighed. Det er det jeg vil se nærmere på i dette essay

Umenneskelighed får mig til at tænke på filmen ”Flammen og Citronen” om modstand under besættelsen af Danmark. I 1943 begyndte Flammen og Citronen at være en del af modstandsbevægelsen. Jeg synes det er godt at være modstander af krig. Men den måde de var det på, skræmmer mig. De skød alle omkring sig og ofte gik det udover uskyldige mennesker, selv børn og det er umenneskeligt. Dengang blev de beskyldt for at være terrorister, nu bliver de kaldt frihedskæmpere. Selvom det ikke var deres mening at dræbe uskyldige, skete det alligevel. Det viser hvor hurtigt det kan udvikle sig til noget umenneskeligt. Men hvad skulle man ellers have gjort, skulle man bare have overgivet sig?

Så er der også de mennesker, der ved hjælp af vrede og magt, bliver afrettet som dyr til at torturere andre mennesker. Det foregik i Grækenland for ganske få år siden. Det hemmelige politi Kesa tog unge mænd, der ikke vidste så meget om verden, og gennem nedgørelse og streng disciplin fik det hemmelige politi de unge til at føle sig magtfulde og betydningsfulde. Det fik de unge til at kunne ødelægge andre menneskers liv med tortur. Ofrene fik så mange slag, at de mistede deres førlighed og blev handicappede. Jeg kan ikke forstå, hvordan man kan få sig selv til at torturere andre mennesker, fordi man har været i træningslejr i tre måneder. Drengene vidste ikke, hvad de gik ind til. Tænk at skulle gå på arbejde, hvor man torturerer mennesker, for derefter at komme hjem og lege med børnene. Tænk at have det at udføre tortur, som en del af ens hverdag.

Vrede er vel en af de største følelser, der findes. Den følelse kan gøre dig umenneskelig. Jeg tror også, at det er vrede, der skaber krig. Det starter med uenighed mellem to lande, det udvikler sig på grund af vrede til et skænderi, der får alle til at dræbe hinanden som sultne dyr, sultne efter magt, og det er vreden, der har gjort dem sultne.

Vrede kan være med til at overtage alt, gøre alt ligegyldigt, give én lyst til at få hævn. Magt er noget alle ønsker sig inderst inde. At kunne bestemme, hvem der skal gøre hvad og hvornår. Vrede findes i alle mennesker og alle mennesker har noget ondt i sig. Det handler om at fremhæve det gode og ikke det onde.

Ikke alle soldaterne under krigen var vrede og ville hævne sig. Nogle blev tvunget og hvis man gik imod lederne blev man skudt. Så man havde intet valg. Alle blev styret som flokdyr med en skarp leder, der bestemte hvem der skulle dø. En af de store ledere var selvfølgelig Hitler og mange diskuterer hans tankegang. Hvorfor gjorde han som han gjorde?

Jeg tror, at han skabte nogle ideer oppe i sit hoved, om hvordan verden skulle være, og så var han bare god til at love ”guld og grønne skove” til tyskerne. Det gav ham meget af den magt han ønskede. Det leder os hen til begrebet holdninger. Hitler havde mange meninger om og holdninger til hvordan verden skulle være. Jøderne blev udpeget som syndebukke og skulle derfor dræbes. Det gør Hitler meget umenneskelig!

At ville dræbe uskyldige mennesker på grund af en religion eller en hudfarve, kan jeg ikke forstå. Holdninger har ligesom vrede en del at gøre med krig. En uenighed begynder med to forskellige holdninger til eksempelvis, hvordan et land skal styres. Tænk på hvor mange der er blevet slået ihjel på grund af en lille gruppes holdninger. Verden kan være et grusomt sted. Krig er med til at gøre det grusomt, men tænk samtidigt skabes historie og udvikling. Der findes også mange mennesker i verden, som lader sig styre af magt og vrede. Men vi skal huske på, hvor mange gode mennesker der er og se på det positive. Vi skal tænke på de uskyldige der blev dræbt under krigen. Dem der ofrede sig for deres land, dem der gjorde det dengang og dem der gør det i nutidens krige. Vi skal hylde deres mod og sørge over deres smerte og sorg. Jeg tænker på krigen som noget forfærdeligt. Jeg synes også det er godt klaret med alle de frihedskæmpere der var, for selv om nogen af dem var grusomme, skabte de håb og tro på at verden ville blive et bedre sted og det blev den. Man udvikler så mange ting, fordi der er krig. Nye maskiner er blevet skabt, man er blevet bedre til at beskytte sig selv og vi udvikler os med hensyn til verden, vi lærer at passe bedre på os selv. Krigen har været en del af vores udvikling, og måske er vi blevet kloge nok til ikke at begynde en tredje verdenskrig på grund af Krim, som Rusland har taget fra Ukraine.

Selv om der stadigt er mange krige i verden, der er lige så slemme som 2. verdenskrig, tror jeg ikke, at der kommer en tredje verdenskrig i nærmeste fremtid. Vi er blevet bedre til at kommunikere, eller det kan være frygt for krig, der stopper os i at bombe hinanden. Krig burde ikke findes, det vil altid være de uskyldige, der betaler prisen. Vi må lære at kæmpe imod umenneskeligheden og elske os selv og vores medmennesker. Vi må passe jorden og alt levende på den. Mennesker skal behandles med respekt. Dyr skal behandles med respekt. Jorden skal behandles med respekt.

 

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Brønshøj-Husum Avis
www.bha.dk
Top