Familietur i mosen
mg_3676.jpg
Foto: Christian Ove Carlsson.
Grågåsen (på latin: anser anser) er en meget almindelig ynglefugl i Utterslev Mose. Den er en landets største gåsearter og den dominerende farve er grå. Vingerne er mørkebrune med lyse forvinger og på bugen kan voksne grågæs have sorte bånd af varierende udbredelse. Ben­ene er lyserøde og det næbbet er orangerødt eller gulligt. Netop nu […]

Grågåsen (på latin: anser anser) er en meget almindelig ynglefugl i Utterslev Mose. Den er en landets største gåsearter og den dominerende farve er grå. Vingerne er mørkebrune med lyse forvinger og på bugen kan voksne grågæs have sorte bånd af varierende udbredelse. Ben­ene er lyserøde og det næbbet er orangerødt eller gulligt.
Netop nu er gæssene i gang med at forberede ungerne på at de skal klare sig selv – som på billedet, hvor den lille gæsling bliver vist rundt i verdenen.
Grågæssene holder normalt sammen på livstid, og i foråret lægges 4-6 æg, der udruges i løbet af omkring fire uger. Grågæssene kan være meget tillidsfulde på ynglepladser, hvor de ikke er truet af mennesker, f.eks. i Utterslev Mose. Her kan man komme helt tæt på dem, når de søger føde på græsplænerne.
De gæs, der yngler i Danmark, forlader landet i løbet af efteråret og overvintrer under et lidt mildere klima i det sydligere Europa. Et mindre antal grågæs bliver i Danmark vinteren over.
I yngleperioden består hovedparten af gæssenes føde af græs og urter, som de finder på enge og græsplæner tæt på reden.
Det skønnes, at der i Danmark er over 10.000 ynglende grågæs. Grågåsen kan have et vingefang op til 180 cm, en længde på 80 cm og veje næsten 4 kg.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Top