Fredag 22. september 2017
Santa Lucia fejret med lys og sang
Mandag morgen gik børn luciaoptog på blandt andet skoler og børnehaver og på plejehjem.
Skrevet af Erik Fisker - 14. december 2015, 22:18:21

Sankt Lucia, eller Santa Lucia på italiensk, er en historisk ung pige, der år 304 døde som martyr under den romerske kejsers forfølgelse af de kristne på Sicilien. Hun havde som ganske ung besluttet at vie sit liv til Gud og leve som jomfru. Derfor sagde hun nej til en frier og for at hævne sig angav den forsmåede hende som kristen og fik kejseren til at anbringe hende i et bordel. Ved guddommelig indgriben blev hun befriet og bagefter også frelst fra døden på bålet. Til sidst blev hun dog dræbt med et sværd.
Hendes festdag den 13. december fejres som en lysfest, især i Sverige og i Danmark, måske fordi hendes navn i sig bærer det latinske ord, Lux, der betyder lys.
Skikken med lucia-optog er ikke så gammel men stammer fra Sverige og blev indført i 1920-erne, mens det første danske luciaarrangement blev holdt i 1944, der efter svensk forbillede formede sig som en skønhedskonkurrence.

 

Print artikel Print artikel

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

LÆS AVISEN ONLINE
DAGENS MEST LÆSTE NYHEDER
Brønshøj på Twitter