AnnonceDengang i 50’erne
Dengang-i-50erne-04-19-14.jpg
Det var skønt at komme til Dyreskue på Bellahøj. Vi bybørn havde jo nærmest aldrig set en ko. Foto: Kaj Bonne.
Yvonne Lund skriver bog til sine børnebørn om sin opvækst i Brønshøj og Bellahøj

Græsplænen i Brønshøj Parken står lige nu lysegrøn og fyldt af mælkebøtter, men om vinteren tilbage i 50’erne, da Yvonne Lund var barn, var plænen overrislet med vand, så der kom en fin dam, hvor børnene kunne løbe på skøjter.
-Jeg elskede at løbe på skøjter. Det var især skønt, når man fik drengene til at løbe efter en, og man kunne mærke den første spæde forelskelse, fortæller Yvonne Lund med et smil.
Barndommens gade og ungdomslivet står helt klart for den, pensionerede lærer og speciallærer for ordblinde, Yvonne Lund, der er er vokset op i pip-kvarteret i NV og i Brønshøj. Hun har netop skrevet en bog om, hvordan det var at vokse op i efterkrigstiden.
-Jeg har primært skrevet bogen fordi, jeg ikke kunne lade være. Dernæst er det en gave til mine 4 små børnebørn. De må gerne vide noget om den tid, der var dengang. Dengang man kun havde en lille kasse med legetøj under sengen og hvor det var almindeligt, at man allerede som 7-årig cyklede til skole ad Frederikssundsvej.
Bogen ”Dengang i 50’erne” er en såkaldt crossover bog. Det er en letlæselig bog, som kan læses af både børn og ældre, og Yvonne anbefaler den sågar til demente medborgere, fordi der er oplevelser de kan relatere til og måske huske.

Min lykkelige barndom
Jeg havde en fan­tastisk barndom. Jeg blev født i januar 1945. Min far kunne ikke få fat i jordemoderen, da der var luftalarm. Så det endte med, at han hjalp mig til verden – derfor havde jeg også altid et særligt godt forhold til ham, fortæller Yvonne Lund, der boede i lejlighed sammen med sine forældre og to brødre.
-Der var masser af børn i gården og jeg synes, jeg oplevede, at vi gerne måtte både blive set og hørt. Vi fik lov til at være børn. Indtil jeg var 12 år gik min mor hjemme. Men jeg blev også pludselig voksen. Min far var maler, men var begyndt at blive syg, så min mor begyndte at gå på arbejde. Hun var væk fra 15-23 næsten hver dag, og jeg havde to brødre og en far, som ikke kunne spejle et æg, så det var mig, der skulle lave mad, fortæller Yvonne, der også mindes sin skoletid som noget helt specielt.
Det var en fest, når der var idrætsdag for Brønshøj Skole, Bellahøj Skole, Grøndals­vænge Skole og Rødkilde Skole på Genforenings­pladsen. Man blev udpeget til at deltager, så det var en stor ære, og det var helt fantastisk, når man marcherede ind på stadion med faner. Der blev dystet i alt fra fodbold til rundbold, fortæller Yvonne, der efter sin lærereksamen fik sit første job på Brønshøj Skole. I dag bor hun sammen med sin mand i Hareskov.
-Vores ene datter er flyttet med sin familie til Brønshøj, så derfor nyder jeg stadigvæk at komme til bydelen og genopleve mine barndomsminder, siger Yvonne Lund, der nu kan hun slutte ringen med at læse bogen højt for børnebørnene.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Top