Annonce
En finger med i demokratiet
Max-2.jpg
Max Kejser Mortensen – elev på Efterslægten. Foto: HF-Efterslægten.
For fire år siden så Max Kejser Mortensen, hvad manglende demokrati betød i Afghanistan. I dag er han aktiv i HF-Centret Efter­slægtens kursistdemokrati, og for Max er der en klar sammenhæng

Hvis demokrati var et træ, ville HF-Centret Efterslægten være æblet, og det er ikke faldet langt fra stammen. Det er vigtigt i min hverdag som 1. års-studerende på HF. Jeg og mine medstuderende går på HF for at komme videre på et studie, som skal føre til et arbejde. Et arbejde i virkelighedens Danmark, virkelighedens verden. Ikke fordi vi ikke er en del af virkeligheden – konflikten i Ukraine og det arabiske forår er ligeså virkeligt, om jeg stod med mit eksamensbevis, som der hvor jeg er i min uddannelse nu.
Jeg møder vigtigheden af demokratiet første gang tilbage i 2009, hvor jeg som ung soldat står i Afghanistan og ser med egne øjne, hvordan den afghanske mangel på demokratiske værdier fører til uretfærdighed og tvang. Når man har gravet skyttehuller i Afghanistan eller gravet fjernvarme i Køge, solgt pølser eller været bartender på en københavnsk homo-bar, har man lært, hvad det vil sige at have et samfund, hvor der er plads til alle, hvor der bliver lyttet, når du taler, et samfund hvor stærke fagforeninger er en essentiel ting for manden eller kvinden på gulvet, et samfund hvor de demokratiske værdier bliver praktiseret, værdier, som gør os danske.
Og derfor er jeg engageret i Efterslægtens kursistråd: Vi er alle berettiget til noget, og hvis ikke vi selv tager del, er der ikke nogen, som kommer og giver os det. Demokrati skal praktiseres, og ret skal være ret. Dette er de rammer, som Efterslægten har skabt for deres kursister. Det er ikke nok at blive hørt, der skal også være handling bag dem, som lytter. Men før der kommer handling, skal der tales og forhandles – det er her, de engagerede kursister er essentielle for demokratiets succes.
På Efterslægten har vi kursister en finger med i Samarbejdsudvalget, Bestyr­el­sen, Cafe- og Festudvalget og mange andre. Vi har noget at skulle have sagt og muligheden for at få en finger med i, hvordan vores omgivelser berører os i hverdagen, og hvordan de kommer til det i fremtiden. Jeg tror på, at min baggrund, min forståelse af, hvordan en organisation virker, og sidst men ikke mindst mit høje engagement kan lede til at hverdagen på Efterslægten bliver en tand bedre for mig selv og mine medkursister.

2 kommentarer om “En finger med i demokratiet”

  1. lisa siger:

    Lidt grinern

  2. Alexander siger:

    Lidt grinern! 🙂

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Top