AnnonceVi er blevet dårligere naboer
Vi-er-blevet-daarligere-naboer.jpg
Foto: Colourbox.dk.
-Hvilken type er du?

Nabokonflikter løses i stigende grad med myndighedernes hjælp. Hvad der før kunne løses med en snak over hækken, ender i dag oftere med retslige kendelser. I dag vil vi hellere have ret, end vi vil have fred med vores nabo, skriver Bolius’ magasin BEDRE HJEM.
Som naboer står vi mere og mere på vores ret. En konflikt, som tidligere måske kunne løses over hækken eller med et forlig, ender nu oftere som en retslig kendelse, hvor der bliver kåret en vinder.
Tal fra Foreningen af Hegnssyn i Danmark viser, at mens forlig og fælles løsninger kun steg med 2 procent fra 2011 til 2012, er antallet af kendelser i samme periode steget med 15 procent. Samtidig måtte foreningen afvise 5.000 af de i alt 6.000 årlige henvendelser om nabostridigheder, fordi deres konflikter handler om alt muligt andet end hegn og hæk. Ifølge landinspektør Anne Kristine Mouritsen, der er mægler i nabostridigheder, skyldes balladen på matriklerne om bagvedliggende behov eller sårede følelser. Og nogle er meget blufærdige, mens andre har meget få grænser.
– For nogle er en hundelort i græsrabatten en direkte provokation, for andre er det blot en hundelort. Folk reager på meget forskellige ting, men generelt for konflikterne er, at vi er bange for ikke at få vores behov, som f.eks. ro om natten eller orden i omgivelserne opfyldt, siger hun til BEDRE HJEM.

Naboerne skal ligne os selv
At nabokonflikter nu oftere kører op i en spids og ender med myndighedernes indblanding handler også om, at vi er blevet dårligere til at acceptere forskellighed. Vi bosætter os i stigende grad i nærheden af mennesker med de samme værdier som os selv. Vi er blevet vant til, at naboen ligner os selv og har mistet det, som sociolog ved Aalborg Universitet Anja Jørgensen kalder ”forskellighedskompetence”.
– Vi har ikke længere den indsigt i forskellighed, som vi havde engang. Det handler ikke om, at vi er nogle egoistiske, dumme svin eller ikke respekterer andre mennesker, men vores moderne homogene bosætning gør simpelt hen, at vores forskellighedskompetencer er gået tabt, siger hun til BEDRE HJEM.

Hvilken type nabo er du?
I det nye nummer af BEDRE HJEM kan du teste dig selv og se, hvilken type nabo du er – om du fx er coachen/pædagogen, rockeren/træmanden eller advokaten/regelrytteren. Du kan også møde Karin og Erik, der fik medhold hos domstolene i en alvorlig strid med naboen. Men striden har taget så hårdt på dem, at de nu har sat deres hus til salg.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Top