Annonce
Det halter med sundheden
Sundhedstjek-02-24-14.jpg
Foto: Kaj Bonne.
I ny rapport scorer Brønshøj-Husum bundkarakterer

”Det er nogle kedelige rekorder bydelen har. Når vi kigger på den nye sundhedsprofil for regioner og kommuner, der er offentliggjort i 2014, så ser det skidt ud for bydelen Brønshøj-Husum. På flere om­råder slår den faktisk regionsrekorden i dårligst sund­hed,” fortæller Susanne Sørensen, projektleder i sundhed i Nærmiljøet, der er en del af Forebyggelsescentret Vanløse- Brønshøj- Husum.
Det er især på områder som rygning, moderat overvægt og fysisk inaktivitet at Brønshøj-Husum bonner negativt ud, og med rapporten i hånden stiller Forebyggelsescenteret nu skarpt på, hvordan de kan hjælpe de borgerne, der har brug for hjælp til at vende de dårlige livstilsvaner.
”Tallene i sundhedsprofilen viser at Brønshøj-Husum har nogle udfordringer sammenlignet med resten af København, men heldigvis er borgerne også blevet spurgt om deres motivation for at ændre på de dårlige vaner, og de tal er overraskende positive,” fortæller Susanne Sørensen, der derfor ser gode muligheder for at ændre på sundheden.
”Nu handler det simpelthen om at komme ud og få fat i alle dem, der ønsker en ændring, for der er et enormt potentiale i forhold til at forbedre sundheden.”

Det viser tallene
I sundhedsprofilen er borgerne blandt andet blevet spurgt til de klassiske sundhedsfaktorer som kost, rygning og motion. Udover livsstilsvanerne er folk også blevet spurgt omkring stress og selvvurderet helbred.
Tallene viser at Brønshøj-Husum har regionsrekorden i både passiv rygning og rygning i hjem med børn og de tal stå ved siden aftal, der viser at der også har været en stigning i antallet af daglige rygere de sidste tre år.
”Det er nogle rigtig kedelige tal, der fortæller os, at vores fokus på rygestop er yderst vigtigt. Brønshøj- Husum er også det eneste sted i regionen, hvor antallet af rygere er steget. Alle andre steder er antallet enten det samme eller faldet,” fortæller Susanne Sørensen.
Det halter også med motionen og antallet af overvægtige, hvor bydelen scorer den højeste procentsats i hele regionen.
”Et sted hvor Brønshøj-Husum ligger positivt er i forhold til antallet af rusdrikkere. Her ligger de under regionsgennemsnittet,” fortæller Susanne Sørensen.

Der er hjælp at hente
”Vi er selvfølgelig meget interesserede i og opmærksomme på de her tal, fordi vi arbejder for at forbedre sundheden i Brønshøj-Husum, og det giver os et helt konkret billede af, hvor det giver ekstra god mening at sætte ind,” fortæller Susanne Sørensen. Hun slår fast at sundhedsprofilen er et godt redskab, men at den ikke viser hele sandheden.
”Rapporten konkluderer jo på et udsnit af befolkningen, og det er selvfølgelig svagheden. Vi ved heller ikke, om det kun er bestemte steder i bydelen, at folk har svaret. En af vores største udfordringer er at finde og få fat i de mennesker, som vil have gavn af vores aktiviteter og vejledning. Vi kan se motivationen er derude, så det gælder om, at folk finder ud af, at vi eksisterer, så vi kan hjælpe dem med at ændre vaner.”
Forebyggelsescentret har siden sidste sommer arbejdet mere i lokalområdet med deres projekt Sundhed i Nærmiljøet. De har masser af gratis tilbud til borgerene og tilbuddene spænder lige fra rygestopkurser til motionscaféer og vejledning i forhold til vægttab og alkoholmisbrug. Du kan læse om deres tilbud på www.kk.dk/fc.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Top