AnnonceKlog på energien
villaejere-og-en-energirådgiverEF8C5050.jpg
Nanna Hansen blev klogere på varmeanlægget, temperaturer og rørisolering, da energikonsulenten fra HOFOR var forbi. Foto: Brian Lindberg Jensen.
Nanna Hansen fik sommer-energirådgivning

Bliver vandet i din vandhane så varmt, at du næsten kan skolde dig på det? Og er varmetabet fra dine varmtvandsrør reelt med til at varme din bolig op? Så har du sandsynligvis en god mulighed for at spare en del på din varmeregning. Og det er nu, hvor du alligevel har sommerlukket for dit fjernvarmeanlæg, at du tydeligt kan se, hvor megen energi du bruger på at få varmt vand i hanen.
Den viden fik Nanna Hansen, da en energikonsulent fra HOFOR dukkede op til en energirådgivning i villaen i Brønshøj.
”Vi flyttede i hus for første gang i marts, og jeg synes vi har en del viden om energi, vand og varme,” fortalte Nanna Hansen, der er arkitekt og tidligere har fuldt med i forskellige kampagner om at spare på energien. Alligevel blev hun overrasket over den nye viden energirådgiver Thomas Bisgaard kom med.

Graderne skal ned
”Mange villaer har deres varme brugsvand kørende på 60 grader Celcius, men vi anbefaler at sænke temperaturen til 55 grader. Det betyder, at den enkelte familie let vil kunne spare mellem 500 og 900 kroner om året alene ved at regulere temperaturen,” fortalte energirådgiver Thomas Bisgaard.
Det var en overraskelse for Nanna Hansen, der troede at de 60 grader sikrede mod bakterier.
”Det er meget typisk, at folk holder temperaturen for høj af den grund. Men 55 grader er nok til at holde bakterierne inaktive, og de 5 grader har betydning for pengepungen,” fortalte Thomas Bisgaard.
På varmtvandsmåleren i kælderen kunne Thomas Bisgaard og Nanna Hansen konstatere, at vandet i villaen faktisk var perfekt og stod på 55 grader.
”Jeg kunne godt have fundet på at skrue det op på 60 grader, hvis jeg havde set den lave temperatur,” fortalte Nanna Hansen, der var glad for, at få opdateret sin viden.

Isolering giver flere penge
”Isolerer folk samtidig de rør, der løber ud fra varmtvandsbeholderen, så kan besparelsen blive over dobbelt så stor. En villaejer mister let op mod 1.100 kroner årligt, hvis de eksempelvis har mellem 10 og 20 meter uisolerede rør med cirkulation, også selv om vandet har den rigtige temperatur i varmtvandsbeholderen. Man tjener ikke kassen på de her ting, men det er så nemt at gøre, og det tager under et minut, og så er det jo en pæn fortjeneste,” fortalte energirådgiver Thomas Bisgaard, der anbefaler, at alle undersøger, om deres rør med varmt vand overhovedet er isolerede, eller om det kan betale sig at efterisolere dem. Isoleringen skal ligge tæt til røret og have en god tykkelse. Ifølge energikonsulenten er det let og ikke særlig dyrt. Et tiltag, der ofte er tjent hjem inden for bare et enkelt år.
Hos Nanna Hansen var der både fine isolerede rør og rør, der kunne trænge til en efterisolering.
”Jeg har egentlig haft en fin viden om tingene, men er også blevet klogere i dag. Jeg vidste ikke, at brugsvandet skulle stå på 55 grader, og jeg vidste heller ikke hvor stor betydning isolering af rørene har,” fortalte Nanna Hansen, der til slut fik en gennemgang af varmeanlægget i kælderen sammen med energikonsulenten.

Er dit varme vand for varmt?
Forsyningsselskabet HOFOR og Energitjenesten står bag kampagnen sommerluk.dk, og de går nu et skridt videre sammen med Bygningssty-relsen og rådgivervirksomheden Alectia. Sammen opfordrer de til, at du benytter denne sommer til at finde ud af, hvor stort dit energiforbrug til det varme brugsvand er. For når du har sommerlukket for fjernvarmen, er det eneste energiforbrug, som registreres på din varmemåler, nemlig det som går til at give dig varmt vand i hanen. Ifølge HOFOR kan en villaejer spare op mod 2000 kroner ved at regulere både temperatur og sikre god isolering af rørene.

Sådan tjekker du dit varme vand
På flere varmeanlæg er der en måler, hvor du kan aflæse temperaturen på dit varme vand. Hvis den ikke står på 55 grader Celcius, kan du regulere temperaturen på anlægget. Hvis dit varmeanlæg ikke har en måler, så kan du selv teste temperaturen ved at lade dit varme vand løbe ud af hanen og måle det med et stegetermometer. Sørg for at vandet løber et stykke tid, så du ikke måler det afkølede vand, der har ligget i rørene.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Top