Annonce
På grænsen til Københavns grønne landsby, Brønshøj
Siden 1991 har jeg boet på grænsen til Brønshøj -Husum, i kvarteret kaldet Grøndal som ligger placeret mellem Vanløse, Bispebjerg og Brønshøj-Husum. Siden jeg og min familie flyttede til Grøndal, har dette at tage nogle gode gåture i Brønshøj-Husums grønne områder, været en fast del af vores fritids- og motionsprogram. En af mine yndlings sommergåture […]

Siden 1991 har jeg boet på grænsen til Brønshøj -Husum, i kvarteret kaldet Grøndal som ligger placeret mellem Vanløse, Bispebjerg og Brønshøj-Husum. Siden jeg og min familie flyttede til Grøndal, har dette at tage nogle gode gåture i Brønshøj-Husums grønne områder, været en fast del af vores fritids- og motionsprogram.
En af mine yndlings sommergåture tager sit udgangspunkt i Bellahøjparken. Parken ligger placeret ved Københavns højeste bakkedrag, med op til 37 meter over havets overflade. Fra Bellahøjvej ved restauranten er der et imponerende kig ind over Københavns Skyline. Når man af stisystemet bevæger sig ind igennem C.T.H. Sørensen fint anlagte park, passerer man blandt andet tre bronzealderhøje og det smukke men noget nedslidte Friluftsteater midt i parken. Kultur Nord samarbejder for tiden med flere forskellige dygtige kulturelle iværksættere for at relancere den gamle friluftsscene som et kulturelt tilbud i København i sommermånederne. Den 14. august er der premiere på det stort anlagte teaterstykke ”Thors Brudefærd”, som spiller i alt otte gange, i et samarbejde mellem professionelle skuespillere, dansere og en bredt sammensat gruppe af lokale frivillige. Den 23. august opføres ””Carmina Burana” af det 70 personers store kor Diabolus” i selskab med Poul Dissing og krydret med en perlerække af musikere. I september mødes et par tusinde børn for tredje år i træk med DR’s børnekor og udvalgte kunstnere for sammen at ”synge højt” på friluftsscenen.
Herfra går turen videre ad stien på bagsiden af Bellahøjhusene, med Bellahøj skoles grønne områder på den venstre side og med retning mod Fredrikssundsvej. Bellahøjbebyggelsens 28 højhuse fra 1950erne er efter min opfattelse et helt fantastisk ikonbyggeri, som det ligger der med sine store elegante tårne, nænsomt placeret i det parkagtige landskab.
Via tunnelen under Frederikssundsvej går turen til Brønshøj Parken, rundt om den lille sø med det lidt mærkelige navn Louisehullet, efter sigende opkaldt efter en gravid pige som druknede en gang i 20erne. En anden historie går på, at en Louise druknede sig i søen pga. ulykkelig kærlighed til en svensk soldat, som faldt under stormen på København i 1659. På trods af søens dystre historier, så udmærker parken sig med en stor variation af træer og fuglearter. Turen fortsættes halvt rundt om søen og til højre ved en stor og farverig rododendron op igennem boligområdet kaldet den Engelske Haveby, som består af 155 charmerende boliger med forhaver, opført efter engelsk forbillede.
Turen går videre via en lille skrånende sti mellem villahaverne til Kirkemosen, som ligger omgivet af et fint lille parkanlæg. Videre til højre af grusstien og rundt om mosen med Hareskov Motorvejen summende af biltrafik på den ene side og med et kig indover de store grønne plæner til Utterslev Mose på højre side, med højhuset i Tingbjerg liggende i horisonten. Herfra fortsættes gåturen af stien med boldklubben Fix boldbaner på højre side og med retning mod den hyggelige Haveforening Brønshøjsholm.
På den anden side kolonihaverne ligger en stribe spritnye og helt hvide rækkehuse, som skiller sig lidt ud fra de mere gedigne røde murermestervillaer, som der er mange af i Brønshøj. Turen fortsætter til højre ind af bagindgangen til den fredelige og smukke gamle landsbykirkegård, som huser gode Brønshøjborgere helt tilbage fra 1100 tallet. Den tilhørende Brønshøj Kirke er Københavns ældste kirke, der stadig er i funktion, formentlig opført af Biskop Absalon i 1180erne.
Gåturen fortsætter forbi Kirken og til venstre med retning mod Brønshøj Torv. På torvet får man bestyrket sin fornemmelse af Brønshøj som en landsby med gadekæret og den gamle Rytterskole centralt placeret på, det efter min opfattelse, fint renoverede torv. Den gamle have med staudebedene bag rytterskolen er også et ophold værd.
Den sidste del af turen går ad Rostgaardsvej og i forlængelse heraf den lille asfalterede sti mellem haverne tilbage mod Bellahøjparken og Degnemosen. Søen er fyldt med blomstrende åkander, et stolt svanepar og enlig fiskehejre som står på udkig efter føde. En god times tid, mættet med indtryk og en god fornemmelse i kroppen, er blevet brugt på denne sommereftermiddags gåtur igennem nogle af Brønshøjs grønne områder. Hjemme venter en god kop kaffe på terrassen.
Kærlig sommerhilsen
Jan Lindboe,
Chef for Kultur Nord

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Top