Annonce
Vand fra hanen: Til ganen – og ikke til haven
COLOURBOX1815485.jpg
Hverken planter, mennesker eller andre dyr kan undvære vand – det skal derfor bruges med omtanke. Foto: Colourbox.dk
Når varmen lægger sig over landet, stiger forbruget af vand. HOFOR, der forsyner hovedstadsområdet med vand, minder om, at man i juli og august bør spare på det dyrebare drikkevand og undlade at vande græsplænen. Det høje vandforbrug i sommervarmen giver risiko for lavt vandtryk i ledningerne, men også for at åer og vandløb tørrer ud

Hovedstadsområdet bruger rigtig meget vand i sommervarmen, og det er ikke kun til at slukke tørsten med. Vandforbruget ligger typisk 10-15 procent højere end normalt, når heden kommer til landet. Det skyldes, at der bliver brugt masser af vand til afkølende brusebade, soppebassiner og vanding af græsplæner og blomsterbede. Det varme vejr gør, at der er risiko for, at vandtrykket falder og, der bliver brugt mere vand end godt er for den sparsomme grundvandsressource. Især i hovedstadsområdet, hvor befolkningstætheden er stor, er trækket på grundvandsressourcen stort:
– Der er ikke akut risiko for, at vi mangler vand til hovedstadsområdet. Men vi opfordrer folk til at bruge vandet med omtanke, fordi vi alle sammen har et medansvar for, at vandindvindingen sker på den mest bæredygtige måde. Når vi i tørre perioder suger ekstra kraftigt af grundvandet, er der fare for udtørring af åer og vandløb – og det går ud over dyrelivet, siger Allan Broløs, sektionsleder i HOFOR.

Tag hensyn til naturen
HOFOR råder derfor til i sommermånederne at undgå at vande græsplæner. Hvis man ikke vander græsset bliver det gult, men det bliver grønt igen. Samtidig er der ingen grund til at vande andre dele af haven i løbet af dagen, hvor vandet fordamper næsten ligeså hurtigt, som det kommer ned på jorden. Det er langt bedre at vente med at vande til om aftenen, hvor det er køligere. Så får vandet nemlig en chance for at komme ned til planternes rødder.
Nogle af de bedste spareråd er, at man skal reparere løbende toiletter, og tænke sig om før man anskaffer sig en havepool eller et stort bassin. Begge bruger ufatteligt meget vand. Eksempelvis bruger et fritstående bassin på 5000 liter ligeså meget vand som 90 almindelige brusebade, lyder det fra HOFOR
– Jeg er sikker på, at borgerne forstår problematikken og følger vores enkle råd til at spare på vandet. Vi skal alle være med til at sikre, at næste generation har drikkevand nok – og at vandindvindingen går mindst muligt ud over naturen, siger Allan Broløs.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Top