AnnoncePostkort fra Andalusien
peter-nejsum-sommerferiepostkort-copy.jpg
Foto: Privat.
En hilsen fra Andalusien i det sydlige Spanien, hvor vi er de heldige ejere af et traditionelt byhus i en af de berømte hvide landsbyer i bjergene, lige på grænsen af en stor naturpark. Her er blomstrende agaver, skrydende æsler, lækre tapas, højrøstede spanske naboer, syngende cikader, stikkende sol, vild rosmarin. Men det er noget […]

En hilsen fra Andalusien i det sydlige Spanien, hvor vi er de heldige ejere af et traditionelt byhus i en af de berømte hvide landsbyer i bjergene, lige på grænsen af en stor naturpark. Her er blomstrende agaver, skrydende æsler, lækre tapas, højrøstede spanske naboer, syngende cikader, stikkende sol, vild rosmarin.
Men det er noget andet, jeg vil fortælle om: Mange af de små landsbyer er grundlagt af maurerne, som er betegnelsen for de muslimer, som erobrede det sydlige Spanien i 700-tallet. Her regerede de indtil de kristne konger besejrede dem omkring år 1500 og endelig godt 100 år senere forviste dem fra landet. I den tid nåede de at sætte mange varige spor. På billedet står jeg i nabolandsbyen Salares foran kirkens tårn, bygget at muslimer i 1200-tallet, naturligvis ikke som kirketårn, men som minaret. Siden blev det smukke tårn, der, som man måske kan se, er i udpræget arabisk stil til kirketårn.
Noget af det fascinerende ved at være her er de mange forskellige spor denne kultur har efterladt – ikke kun i gamle bygninger og arabiske stednavne, men også højst nutidigt i madretter, design og ornamentik.
I den tidlige middelalder var Andalusien et kulturelt kraftcenter, hvor vestlig og arabisk kultur og lærdom mødte hinanden. En af hovedbyerne var Cordoba, hvor kristne, jøder og muslimer levede sammen – under muslimsk overherredømme vel at mærke, det må man ikke tage fejl af, det skulle man ikke stille spørgsmålstegn ved. Men et styre af en slags, der åbenbart kunne se en interesse i at enhver kunne dyrke Gud på sin måde og holde fast i de skikke og den kultur, der nu engang var ens egen. Her virkede jødiske, muslimske og kristne lærde side om side, til gensidig inspiration. En tolerance, man godt kunne savne i vores egen tid, både i vores del af verden og i den muslimske.
Det gik over – maurerne blev besejret og udvist af landet, nogle steder med katastrofale økonomiske konsekvenser. I Cordoba kan man stadig se den imponerende Mesquita, den store moske med et utal af søjler. Og inde i midten er bygget en stor katedral i barokstil. Det er som at være i Rom og Istanbul på én gang. En udgravning under moskeen afslører, hvad der var der før: En kristen kirke fra 5. århundrede, som måtte vige pladsen for moskeen. Ak ja.
Maurerne efterlod et sindrigt system af vandingskanaler, viden om silkeproduktion, og meget andet. Og altså også de smukke tårne i maurisk stil rundt omkring i de små landsbyer, som blev kirketårne, og hvor man stadig kalder til gudstjeneste, dog på en anden måde end før. Og i Salares kan man gå på Theos bar, hvor Theo, en rund mand uden mange tænder i munden, har bygget en kopi af kirken i sukkerknalder og chokolade, som han stolt viser frem.
Mange varme hilsner
Peter Nejsum,
sognepræst i Brønshøj

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Top