AnnonceBeskyt nakken i trafikken
1a9994_Red_nakken_i_ferietrafikken_RGB.jpg
Man skal huske at sikre sig, at nakkestøtten er indstillet korrekt. Det bør være lige så naturligt som at spænde sikkerhedsselen, lyder det fra GF Forsikring og PTU. Foto: Pressefotograf Alex Tran.
7000 danskere rammes hvert år af nakkeskader i forbindelse med en trafikulykke. Mange af skaderne kan undgås, hvis flere husker at indstille nakkestøtten – eller rettere hovedstøtten – korrekt, lyder rådet fra GF Forsikring i Storkøbenhavn og PTU. Når bilisterne spænder sikkerhedsselen og starter bilen, er det de færreste, som husker at indstille deres nakkestøtte […]

7000 danskere rammes hvert år af nakkeskader i forbindelse med en trafikulykke. Mange af skaderne kan undgås, hvis flere husker at indstille nakkestøtten – eller rettere hovedstøtten – korrekt, lyder rådet fra GF Forsikring i Storkøbenhavn og PTU.
Når bilisterne spænder sikkerhedsselen og starter bilen, er det de færreste, som husker at indstille deres nakkestøtte korrekt. Sidder nakkestøtten forkert, risikerer både fører og passager at få alvorlige nakkeskader.
– Nakkeskader kan medføre vedvarende smerter resten af livet, hvilket forringer livskvaliteten betydeligt. Derfor er det vigtigt, at man husker at indstille nakkestøtten korrekt, fortæller Bastian Vegger, forretningsfører for forsikringsklubben GF Stor­københavn.

Nakkestøtten er en hovedstøtte
Ifølge Sundhedsstyrelsen er der årligt cirka 7000 skadestuehenvendelser fra personer, som har pådraget sig nakkeskader i forbindelse med en trafikulykke. Eksperter vurderer, at op imod 15.000 årligt rammes, da mange ikke tager kontakt til sundhedsvæsenet straks efter ulykken.
Den seneste undersøgelse viser, at kun hver femte bilist indstiller nakkestøtten rigtigt. Bag undersøgelsen står PTU, Landsforeningen af Polio-, Trafik- og Ulykkesskadede.
Et af de største problemer, når danskerne skal ud og køre i deres bil, er, at nakkestøtten sidder alt for lavt.
– En nakkestøtte er egentlig mere en hovedstøtte. Nakkestøtten skal beskytte nakken, men det er hovedet, den skal støtte, hvis man vil mindske risikoen for at få en nakkeskade, forklarer Phillip Rendtorff, direktør for PTU.

Tre hurtige tjek
Det er hurtigt og nemt at indstille nakkestøtten korrekt. Laver man tre simple tjek, inden man kører, mindsker man risikoen for nakkeskader betydeligt:
Tjek om hovedstøtten er indstillet rigtigt. Den skal støtte hovedet.
Tjek med hånden, at toppen af hovedet flugter med toppen af hovedstøtten. Hvis det ikke kan lade sig gøre, skal den så højt op som muligt.
Tjek til sidst, at der maksimalt er en ”flad hånd” mellem hovedet og hovedstøtten.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Top