Annonce
Golden Days og Krig No 1: ”Du Pusling-land, som hygger dig i smug”
jørgen-carlsen.jpg
Jørgen Carlsen. Foto: Presse.
Et foredrag om Danmark i Europa efter 1. verdenskrig

Danmark var som nation kun delvist berørt af Første Verdenskrigs rædsler. Herhjemme kunne gullaschbaronerne mæske sig, borgerne ærgre sig over vareknaphed, medens sønderjyderne til gengæld måtte holde hårdt for. Af en befolkning på 160.000 blev omkring 30.000 sønderjyske mænd indkaldt til den tyske hær. Over 5.000 faldt i skyttegravenes helvede. Endnu flere vendte hjem som krigsinvalider. Men i Hovedstaden blev krigen mest af alt opfattet som en fjern problemstilling. I England og Centraleuropa affødte krigens ødelæggelser og kolossale dødstal en kunstnerisk og intellektuel selvransagelse, som gav sig udtryk i litteraturen, malerkunsten, musikken, teologien og filosofien. Første Verdenskrigs omfattende rædsler var et chokagtigt opgør med det i tiden fremherskende fremskridtsparadigme. Fremskridtsoptimismen, troen på bedre tider, var kuldsejlet – på samme måde som det i 1912 skete med det ”synkefrie” pragtskib Titanic. Men alt dette havde ikke direkte og umiddelbare indvirkninger på den danske kulturdebat. Det opfattedes mest af alt som en torden i det fjerne. I 1917 beskrev Jeppe Aakjær den danske virkelighed med ordene: ”Du pusling-land, som hygger dig i smug, mens hele verden brænder om din vugge.”
Aftenens rutinerede foredragsholder er højskolemanden Jørgen Carlsen der er idéhistoriker, forstander for Testrup Højskole og medlem af Det Etiske Råd. Foredraget er et Golden Days arrangement der er blevet til i samarbejde mellem Pilegården og Brønshøj Kirke, finder sted d.10.9. på Rytterskolen ved Brønshøj Torv kl. 19.30.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Top