AnnonceTeknisk isolering
hofor.jpg
Foto: Bolius.
- Danmarks mindst sexede råd kan give dig 2.000 kroner i hånden

Det er svært at komme i tanke om noget, der er mindre spændende og sexet end teknisk isolering. Det sælger ikke mange billetter at tale om korrekt isolering af rør, varmtvandsbeholdere og ventiler hjemme hos boligejerne – og da slet ikke nu mens solen fortsat varmer. Men hvis du alligevel synes, at det lyder lidt spændende at spare op mod 2.000 kroner om året på din varmeregning, så læs videre. Der spildes hver dag rigtig mange penge på tab af varme ude i de danske hjem. Faktisk er det ikke helt unormalt, at boligejere hiver mellem 1.000 og 2.000 kroner op af pungen hvert år til betaling for varme, de alligevel ikke har den store glæde af.
– Teknisk isolering har aldrig været det store samtaleemne ude i de danske hjem, og bliver det nok heller aldrig. Men der er nu en god grund til at bruge lidt tid på at tjekke, om du er blandt de mange danskere, der spilder penge på unødigt varmetab fra eksempelvis rørene til det varme brugsvand. Har du for eksempel otte meter uisoleret rør fra dit varmeanlæg og ud til håndvasken, kan det faktisk betyde et helt unødigt spild på op til 1.100 kroner årligt hos dig, lyder det fra energirådgiver Flemming Jensen fra forsyningsselskabet HOFOR, der leverer blandt andet fjernvarme til 500.000 københavnske kunder.
– Der er mange ting, du som fjernvarmekunde kan gøre for at få varmeregningen til at skrumpe. Der er gode penge at hente både ved at huske at sommerlukke for fjernvarmeanlægget og få styr på temperaturen på det varme brugsvand. Og endelig er der sund økonomisk fornuft i at kigge nærmere på, om isoleringen af varmeanlægget og varmerørene hjemme hos dig er i orden. En investering i teknisk isolering er typisk tjent hjem igen på blot et til to år, fortæller Flemming Jensen og tilføjer, at har man først gang i isoleringen af ens varmerør, kan man også samtidig benytte lejligheden til at tjekke, om man har rør, som bliver udsat for frost om vinteren, og så sørge for at få disse ordentligt isoleret, så man er sikker på at undgå frostskader, når kulden sætter ind.
Det er nemt som husejer at komme i gang med at isolerer eller efterisolerer rør og varmeanlæg. Tag først et kig på varmeanlægget: er bøjninger, rør og lignende isoleret? Følg derefter rørene, som fører det varme vand rundt til husets vandhaner og bruser. Vær her særligt opmærksom på, om rørene kommer igennem uopvarmende rum, eksempelvis kælder eller udhus, for her vil varmetabet være størst og til absolut ingen gavn. Viser det sig, at du har uisolerede eller mangelfuldt isolerede rør, kan du vælge enten at kontakte en isolatør for et tilbud, eller, hvis du har mod på det, kan du vælge at gøre det selv.
Hos Energitjenesten, der rådgiver boligejere om energiløsninger, er man heller ikke i tvivl om, at der ved teknisk isolering kan være en mindre guldgrube at hente.
– Isolering af varmerør er den energiforbedring, der giver den største besparelse set i forhold til udgiften. Typisk kan man isolere i sin bolig for nogle hundrede kroner, hvis man gør det selv. Gør man det selv, er det dog vigtigt at huske at bruge rørisolering af mineraluld med folie omkring, som passer til rørenes diameter, siger Energirådgiver i Energitjenesten Lea Munkholm.
HOFOR og Energitjenesten sætter som led i Sommerluk.dk kampagnen fokus på de store penge- og energibesparelser, som danskerne kan opnå med lidt opmærksom på deres varmeanlæg, og her er tekniske isolering en af de oplagte muligheder. Det er ikke sexet, men der kan være gode penge at spare. Læs mere om både teknisk isolering, varmt brugsvand og sommerlukning af fjernvarmen på www.sommerluk.dk

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Top