AnnonceFrimærker fortæller historie (2)
SKMBT_C20314111013280.jpg
John Hartvigs kuvert fra 1938 fortæller historie fra flere vinkler. Foto: Kaare Vissing.
Brønshøj Frimærkeklub kunne den 6. november fejre sit 80-årsjubilæum med en farverig udstilling på sin hjemmebane i Husum Vænge Centret. Otte af klubbens 22 medlemmer viste eksponater (udstilling af frimærker). Jeg debuterede selv som filatelistisk udstiller med et eksponat kaldet ”Frimærker fortæller Danmarkshistorie” – fulgt op af et foredrag om samme emne. Udstillingen glædede et […]

Brønshøj Frimærkeklub kunne den 6. november fejre sit 80-årsjubilæum med en farverig udstilling på sin hjemmebane i Husum Vænge Centret. Otte af klubbens 22 medlemmer viste eksponater (udstilling af frimærker). Jeg debuterede selv som filatelistisk udstiller med et eksponat kaldet ”Frimærker fortæller Danmarkshistorie” – fulgt op af et foredrag om samme emne.
Udstillingen glædede et stort publikum, idet den ikke alene blev besøgt af frimærkeklubbens egne medlemmer, men også af Husum Vænge Centrets brugere og medlemmer af Brønshøj Museums Venner, hvis bestyrelsesmedlem John Hartvig fulgte besøget op på et møde i venneforeningen på Ipsens Kaffebar, hvor han stillede med en interessant kuvert, som kunne fortælle sin helt egen filatelistiske historie:
Poststemplet bringer teksten ”KØBENHAVN – LANDBRUGSUDSTILLINGEN 1938 – 17.6.38.12.14” og med gotiske bogstaver ”Med Postrytter”. Øverst til venstre er ”med Postrytteren” anført med håndskrift, og øverst til højre ses det engang så velkendte Karavel-frimærke (fra 1927).
Lokalhistorisk er det første stempel det mest interessante. Det skyldes nemlig den første udstilling af sin slags på Bellahøj, hvormed denne bydel for alvor blev landskendt. Udstillingen, også kaldet dyrskuet, varede fra den 17. til den 24. juni, så der er altså tale om et førstedagsstempel. Succesen blev fulgt op med dyrskuer på Bellahøj hvert år frem til 1967. Så var det slut. Interessen blandt hovedstadens voksne for landbrug aftog de i takt med deres børns dalende interesse for skolehaver – og det voksende skel mellem metropol og udkantsdanmark.
De to bemærkninger om ”postrytter” synes at være noget af en anakronisme. Postrytterne havde, især siden 1600-tallet i et par hundrede år været de hurtigste til at bringe posten frem, men de var i bogstaveligste forstand blevet overhalet af transportmidler som bil og tog. Dertil bemærker man, at der er tale om et brev sendt internt i København. Men måske har der været tale om en særlig service og festivitas i forbindelse med udstillingen, som ikke mindst satte hesten i fokus.
”Frimærker fortæller historie (1)” blev bragt i BHA den 4/11-2014.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Top