AnnonceBjarne Reuters Brønshøj (2)
Foto-1.jpg
Et vue over Brønshøj Torv taget af fotograf Ansberg fra hans atelier på 1. sal i ejendommen på hjørnet af Frederikssundsvej og Brønshøjvej under Børnehjælpsdagen 1946. Uha-huset ses til højre. Foto: Ansberg.
”Linje 2 skramlede ind på endestationen og stoppede med et metallisk hviin. Bag- og fordørene foldede sig ud, så folk kunne humpe af. Endestationen bestod af et langt mørkerødt træhus, der foruden sporvognsmændenes kantine indeholdt et pissehus, der lugtede langt ud på torvet. Hvis man siger ”urin” ganske langsomt og rigtigt lægger øret til, kan […]

”Linje 2 skramlede ind på endestationen og stoppede med et metallisk hviin. Bag- og fordørene foldede sig ud, så folk kunne humpe af. Endestationen bestod af et langt mørkerødt træhus, der foruden sporvognsmændenes kantine indeholdt et pissehus, der lugtede langt ud på torvet. Hvis man siger ”urin” ganske langsomt og rigtigt lægger øret til, kan man få lugtfornemmelsen af alt det gule pis, der i tidernes løb er blevet afleveret her.
Bag det røde hus, der hvert femte minut gylpede 2 billettører og én vognstyrer (altid den tykkeste) over mod sporvognen, lå et lille fortov, hvor man kunne stå og æde en nuggi-nuggi, inden man dampede af.”
Således lyder indledningen på den første af de Bjarne Reuter-romaner, som omhandler Brønshøj, ”Zappa” (1977), og således ankommer læseren – sammen med nogle af bogens personer – til bydelen. Reuter fortæller især om 1950’erne og 1960’erne, hvor han selv var dreng og ung mand, og hvor ”pissehuset” netop var en markant del af Brønshøj Torv.
Den tidligere leder af Brønshøj Museum, Lars Cramer-Petersen, skildrer kort huset i sin bog ”Frederikssundsvej før og nu” (2000), hvori han noget mindre bramfrit kalder det ”Uha-huset” – som det da også hed i folkemunde (blandt de mere sobre borgere).
Datidens Brønshøj Torv, som hovedsageligt bestod af en sporvognssløjfe (endestation), var i tidens ånd et smukt grønt område – ligesom det i vore dages ånd er en grå plads. Det ser man ikke mindst i glimtet fra den danske folkekomedie, filmen ”Ved Kongelunden” (1953), hvor Ove Sprogøe og Dirch Passer (vognstyrer og konduktør på linje 8) på en bænk på torvet med Uha-huset i baggrunden synger den fornøjelige duet ”Der kommer altid en sporvogn og en pige til”.
”Bjarne Reuters Brønshøj (1)” blev bragt den 26/8-2014.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Top