Annonce
Hvor kommer julekrydderierne fra?
Hvor-kommer.jpg
Peber var oprindeligt det primære krydderi i pebernødder, men hvor mange ved, at det kommer fra asien og tidligere var meget kostbart.
Hvorfra kommer krydderierne, hvoraf ikke blot vanille, kanel og peber men også flere andre har en stærk tilknytning til julens mad og drikke?

Kanel er den tørrede indre bark fra grenene af forskellige asiatiske træer, ikke mindst kaneltræet, der vokser i Sri Lankas bjergskove. Barkstykkerne tørres og stikkes ind i hinanden til stave på cirka en meters længde. Vi kender mest kanel i stødt form, men hel kanel kan for eksempel gøre det ud for krydderi i gløgg.

Vanille fremstilles i dag i vid udstrækning syntetisk, men den rigtige vanille kommer fra vanilleplanten, som er en mange meter lang orkidé, som stammer fra Mexico. Planten dyrkes i troperne.
Krydderiet sort peber er de umodne, tørrede bær af peberplanten, som dyrkes i Asien. Peber er et af vore mest anvendte krydderier, som mennesket har kendt til i årtusinder. Da peber begyndte at blive importeret til Europa, var det meget efterspurgt og kostbart, og peber blev nærmest betragtet som en slags hård valuta!
Krydderiet ingefær stammer fra en sydøstasiatisk urt, som har en langstrakt jordstængel med den meget karakteristiske skarpe og stærke smag, vi kender fra ingefær.
Den flerårige urt kardemomme tilhører ingefær-familien. Krydderiet kardemomme kommer fra urtens frø, der indeholder aromatiske stoffer.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Top