Annonce
Kirkerne er fyldte til jul
Kirkerne-er-fyldte.jpg
Foto: -
Til jul er der særlig stor søgning til kirkerne. Især juleaftensdag foregår gudstjenesten ofte i helt fyldte kirker, men også i juledagene er søgningen stor

Størsteparten af de danske kirker og de tilhørende bygninger har en meget lang historie bag sig. Der har været kirker i Danmark i mere end 1000 år, og heldigvis har man altid gjort meget ud af at bevare de gamle kirker. Mens andre huse forfaldt, holdt man de solidt byggede kirker ved lige, så derfor har vi i de mange gamle kirker bevaret enestående kulturskatte for eftertiden.
I mange kirker findes kalkmaleriet bevaret. Det var skik at illustrere de mange spændende fortællinger fra Bibelen via kalkmalerierne, som er en af de ældste former for dansk malerkunst. I mange kirker ser man ganske aktuelt for julen begivenhederne om-kring Jesu fødsel fortalt i kalkmalerierne.
Ved Reformationen i 1536, skete der meget med kirkerne. Blandt andet blev kalkmalerierne malet over. Men i nyere tid har man i mange kirker blotlagt de gamle og endnu bevarede kalkmalerier.
Det var også efter Reformationen, at prædikestolene blev vidt udbredt i kirkerne. Præstens tale til menigheden blev et meget vigtigt led i gudstjenestens forløb, så naturligvis skulle han have en ”talerstol”, som ofte er placeret i skibets østlige del nær et sydvendt vindue og med en baldakin eller lydhimmel over.
Kirken har selvfølgelig også en døbefond, som vi finder i koret. Oprindelig stod døbefonden i nærheden af indgangen til kirken, men efter Reformationen blev døbefonden flyttet længere op i kirken.
Kirkerne er fyldt med symboler. Korset, der symboliserer Jesu korsfæstelse, er det mest kendte og mange kirker er jo i grundplan også korsformede. Over Jesus på korset er ofte bogstaverne ”INRI”. Det er begyndelsesbogstaverne for (latin) ”Iesus Nazarenus Rex Iudaeorum”, som betyder ”Jesus fra Nazaret, jødernes konge”.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Top