Annonce
Lucia – helgen og martyr
luciagudstjenste_12_12_2014_foto_thomas_Sjoerup.jpeg.jpg
Melodien til den kendte Luciasang er en gammel traditionel vise fra Napoli. Foto: Thomas Sjørup.
Resterne af Den hellige Lucia fra den italienske ø Sicilien ligger i dag i en kirke i Venedig. Ifølge myten mødte Lucia martyrdøden som 21-årig kristen jomfru i år 304 i sin fødeby Syrakus. Lucias festdag ligger på hendes dødsdag den 13. december, der også efter en gammel kalender var årets korteste dag, og da […]

Resterne af Den hellige Lucia fra den italienske ø Sicilien ligger i dag i en kirke i Venedig. Ifølge myten mødte Lucia martyrdøden som 21-årig kristen jomfru i år 304 i sin fødeby Syrakus.
Lucias festdag ligger på hendes dødsdag den 13. december, der også efter en gammel kalender var årets korteste dag, og da hendes navn betyder lys, forbindes Lucia ikke bare med lys og glæde. Hun er også skytshelgen for de blinde. Ifølge én af flere traditioner ville Lucia ikke giftes, men gav sin medgift til de fattige. Derfor blev hun anbragt på et bordel, hvor hun rev sine smukke øjne ud for ikke at friste mænd. Hver gang hun gjorde det, voksede der dog nye smukke øjne ud i hendes øjenhuler.
Som mange andre traditioner er Luciatraditionerne en blanding af hedenske skikke og fortællinger fra kristendommen. Nutidens danske Luciaoptog kommer efter inspiration fra Sverige, og de første danske Luciabrude så først dagens lys i begyndelsen af 1950-erne.

Hendes festdag ligger på hendes dødsdag den 13. december, og da hendes navn betyder lys, forbindes Lucia ikke bare med lys og glæde men er faktisk blevet skytshelgen for blinde

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Top