Annonce
10 gode råd til haven i januar
vintergæk.jpg
Når vintergækker spirer frem, ved du, at vinteren er ved at være slut. Foto: Colourbox.
Der er ikke så mange ting, man kan lave i haven i januar, men til gengæld er de vigtige, hvis planter og træer skal være i topform til foråret

Beskær nyvæksten
Det er ved at være sidste udkald, hvis du skal nå at beskære vinplanter i dit drivhus i år. Heldigvis er det ikke svært. I grove træk skal planterne beskæres, så 2/3 af det, hovedgrenene er vokset i løbet af sæsonen (kaldet nyvæksten), skæres af. Sideskuddene beskæres ved den første gode knop.

Fjern visne grene
På fersken- og abrikosplanter (og andre planter) kommer der blomsterknopper på 2-3 års skuddene allerede i januar. Derfor er det vigtigt at fjerne gamle og visne grene. Er planterne plantet på espalier, fjernes de skud, der vokser ind mod væggen.

Klip kviste til podning
Har du planer om at pode dine træer i marts/april, er det nu, du skal afklippe de podekviste, du skal bruge. Pak kvistene ind i en avis og grav dem ned i jorden, hvis denne ikke er frossen. Så kan de nemlig holde sig, indtil de skal bruges. Er jorden frossen, kan kvistene lægges i køleskabet, til jorden igen er tøet op.

Beskær evt. frugttræer
Du kan beskære dine æble- og pæretræer nu – især hvis du alligevel skal skære podekviste af. Da æble- og pæretræer kan beskæres hele året, er det ikke strengt nødvendigt. Husk at kirsebær- og blommetræer skal først beskæres i september eller oktober.

Tjek stueplanter for svamp
Har du overvintrende planter inden døre, skal de tjekkes jævnligt. Angribes de af svampesygdomme, skal de angrebne grene og blade fjernes. Sidst i januar er lyset blevet kraftigere, og planterne skal have lidt mere vand. Skift også gerne jord

Køb frø
I løbet af januar kommer de første frøposer i butikkerne. Hvis du er på jagt efter lidt mere spændende frø, så køb dem, når du ser dem. De kan hurtigt blive udsolgt. De mere almindelige frø kan du godt vente med at købe.

Sæt frø til spiring
Har du frø tilbage fra sidste sæson, kan du tjekke, om de er spiredygtige ved at foretage en ”spireprøve”. Læg frøene på fugtigt vat eller i et fugtig kaffefilter, og placér dem et sted, hvor der er 20-25 grader. Hvis frøene ikke spirer indenfor 1-2 uger (afhængig af hvor lang spiretiden er), kan frøene kasseres.

Plant ud i drivhuset
Har du et opvarmet drivhus eller en havestue, kan du allerede fra sidst i januar og først i februar så de første blomsterfrø ud enkeltvis i bakker eller i potter (prikling), når de er i gang med forspiringen. Sørg for, at de spæde planter er placeret frostfrit og lyst.

Pot planterne om
Januar vender lyset langsomt tilbage, og overvintrede planter vågner så småt efter vinterdvalen. Inden væksten kommer for godt i gang, er en ompotning og udskiftning af jorden værd at bruge tid på. Er rødderne blevet for store, kan du skære de yderste af.
Hvis rødderne og skuddene er blevet for kraftige, så plant om til større potter.

Fjern sne fra planter
Falder der sne, kan du med fordel ryste planter og hække fri for sne, de steder det er muligt. Store mængder sne – og især tøsne – kan nemlig ødelægge dine planter og knække selv tykke grene.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Top