Annonce


Martin A. Hansen (3)
BHAKVA18foto.jpg
Huset på Skolevangen 21, Martin A. Hansen boede med sin familie 1940-50. Foto: kv.
Midt under Besættelsen 1940-45 var der ikke meget, der tydede på, at Martin A. Hansen snart skulle få succes som forfatter og efter befrielsen i maj 1945 komme til at stå som en af Danmarks store skribenter i modstandskampens tjeneste. Han var ganske vist tidligt ude med sin kritik af den danske regerings samarbejdspolitik med […]

Midt under Besættelsen 1940-45 var der ikke meget, der tydede på, at Martin A. Hansen snart skulle få succes som forfatter og efter befrielsen i maj 1945 komme til at stå som en af Danmarks store skribenter i modstandskampens tjeneste.
Han var ganske vist tidligt ude med sin kritik af den danske regerings samarbejdspolitik med den tyske besættelsesmagt, men dette kom kun til udtryk på lærerværelset på Kapelvejens Skole og i andre lukkede miljøer. Samarbejdspolitikkens bratte ophør den 29. august 1943 blev en lykke for digteren, men fik ham ikke umiddelbart til at bidrage til den sag, han troede på.
Først tyskernes aktion mod de danske jøder den 2. oktober samme år fik ham til at tage sit første spæde skridt ind i den aktive modstandskamp. Dette skete ved, at han – i lighed med mange andre gode danske – skjulte nogle af de forfulgte jøder, der havde undgået arrestation. Således flyttede Sara G, og hendes da 24-årige datter Stella ind hos Vera og Martin A. Hansen i Skolevangen 21 nogle dage, inden de kunne komme videre. Martin A. Hansen anså dog ikke sin indsats for større, end at nazisternes drab på den modige digterpræst Kaj Munk den 4. januar 1944 gav ham dårlig samvittighed, for Martin burde jo ligesom Munk have trådt op mod besættelsesmagten med sin pen, mente han selv – men pennen havde travlt med at få hans store roman ”Lykkelige Kristoffer” færdig.
Det store vendepunkt for Martin A. Hansen som modstandsmand og succesfuld forfatter kom i juni 1944.
Avisen bragte de to første artikler om Martin A. Hansen den 17. februar og den 17. marts 2015.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Top