Annonce
Unge skal kende erhvervsuddannelserne bedre
Da jeg gik ud af folkeskolen i slutningen af 1970’erne blev seks elever i klassen vægtet egnet til at gå i gymnasiet. Resten af klassen blev vejledt over på handelsskolen og på teknisk skole, og en mindre del kom aldrig i gang; de fik job på slagteriet og anden industri. I år har 73,9 procent […]

Da jeg gik ud af folkeskolen i slutningen af 1970’erne blev seks elever i klassen vægtet egnet til at gå i gymnasiet. Resten af klassen blev vejledt over på handelsskolen og på teknisk skole, og en mindre del kom aldrig i gang; de fik job på slagteriet og anden industri.
I år har 73,9 procent af de unge valgt at søge gymnasierne og 18,5 procent en erhvervsskole. Jeg håber ikke, at disse tal udspringer af et ønske om at få tre ekstra års skolegang for at udskyde valget af uddannelse. Men tre år kan være lange, hvis man i virkeligheden skulle have været på en erhvervsuddannelse fra starten.
Sidste år viste en undersøgelse fra DI, at fire ud af ti studenter enten dropper ud af gymnasiet, ikke bruger deres gymnasieuddannelse til at læse videre på en videregående uddannelse eller endnu værre; dobbeltuddanner sig ved at starte på en erhvervsuddannelse efter gymnasiet.
Samfundsmæssigt er det stærkt bekymrende. Om fem år mangler Danmark 30.000 faguddannede, der med hver deres specialer og kundskaber skal holde gang i tandhjulene og dermed dansk økonomi og velfærd. Nye vinde er dog på vej. Erhvervsuddannelsesreformen er trådt i kraft med mange nye muligheder. Fx kan man nu godt komme igennem sin uddannelse med en skolepraktik, hvis det ikke er lykkes at få en praktikplads i erhvervslivet. Og på EUX kan man kombinere fag på gymnasieniveau med et håndværk eller en kontoruddannelse.
Der skal være et bedre kendskab til erhvervsuddannelserne, og her ligger ansvaret hos uddannelsesvejlederne. Unge skal ikke ende med at vælge gymnasiet, fordi deres vejleder ikke vidste bedre, eller fordi mor siger det. Det skal være et aktivt til- eller fravalg baseret på et oplyst grundlag og et tilstrækkeligt kendskab til mulighederne.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Brønshøj-Husum Avis
www.bha.dk
Top