Annonce
Hver femte samler affald op efter andre
affald.jpg
”Ryd op efter dig selv, din mor kommer ikke” kan bruges mange steder ude i samfundet. Foto: Presse.
Mange overvejer aktiv indsats

Frivilligt arbejde er blevet moderne, og vi tager gerne hænderne op af lommen, når vi går tur. Næsten hver femte samler ofte eller altid affald op efter andre. 60 % gør det en gang imellem. Det viser en ny rapport om henkastet affald.
Der er et stort potentiale blandt de frivillige – også i forhold til henkastet affald. En helt ny befolkningsundersøgelse viser, at frivilligpotentialet er stort; Næsten hver femte samler affald op efter andre – ofte eller altid. Hver tredje dansker udfører en eller anden form for frivilligt arbejde, og 9 % gør det i forhold til affaldsområdet. Interessant er det også, at hele 45 % derudover kunne overveje at gøre det.
Tallene stammer fra en ny rapport om affald, som Friluftsrådets program, Hold Danmark Rent, netop har udgivet. Rapporten ”Henkastet Affald – strategi og værktøjer” samler den nyeste viden om henkastet affald, kampagner og cases om frivillige fra hele landet.
– Det er overraskende, at så mange allerede er involveret i arbejde i forhold til henkastet affald. Og det er glædeligt, at der er så stort et potentiale for at aktivere frivillige på det her område. Affald gør os faktisk utrygge og kede af det, så det giver god mening, at vi gerne vil samle det op, der hvor vi bor eller færdes, siger Friluftsrådets direktør, Jan Ejlsted.
Og det er ikke blot tomme ord og løfter. Hold Danmark Rent oplever, at der bliver flere frivillige, der gerne vil gøre en indsats for at holde affaldet nede og humøret oppe.

Efterlader kun fodspor
Søren Knudsen er initiativtager og ambassadør hos frivilliginitiativet Trailskrald, der organiserer trailløbere, som samler affald på deres ture i skoven via Facebook. Trailskrald er på rekordtid blevet en bevægelse, som mange mennesker har tilsluttet sig.
Tusindvis af trailløbere er hver dag en tur i den lokale skov eller park. De foretrækker ruter ad mindre stier, og ofte bliver naturoplevelsen generet af, at der flyder affald på stier og i skovbunden. Men i 2013 begyndte en lille gruppe løbere så at samle skraldet op. Det blev til en konkurrence om, hvem der kunne samle mest skrald. Og dér opstod ideen, som spredte sig til de løb, de deltager i. Løbere og alle andre opfordres til at samle skrald op, dokumentere det og smide det i nærmeste skraldespand. Det er blevet til rigtig meget indsamlet skrald. Trailskrald vokser med nye initiativer og grupper på Færøerne og i Sverige.
De fleste af os smider ikke affald hjemme hos os selv, og vi kunne ikke drømme om at smide affald hjemme hos vores venner eller familie. Derimod kikser det for mange af os, når vi kommer til at smide affald i naturen, i byerne og langs vejene. Det er i sig selv interessant. Endnu mere interessant er det, at henkastet affald påvirker langt mere end vores gode humør. Derfor er det vigtigt at interessere sig for, hvordan vi ændrer vores adfærd positivt. Det har Hold Danmark Rent arbejdet systematisk med siden 2008, og fra 2014 som et program under Friluftsrådet.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Brønshøj-Husum Avis
www.bha.dk
Top