Annonce
Vi bruger mere strøm i december
Vi-bruger-mere.jpg

Mother And Children Decorating Christmas Cookies Together

Det er nok ikke at hyggebage sammen med børnene, der gør den store forskel på energiforbruget i december, så det er bestemt ikke her, der skal spares. Foto: Privat.
December er den måned, hvor danskerne bruger mest strøm. 30 procent mere end normalt

Alting er med top på i december. Indkøbsvognen, maven og strømforbruget. Mens flæskestegen og anden hygger sig i ovnen, og kartoflerne bruner, oplyser lyskæder hele forhaven, og indenfor har børnene god tid til at se tv og spille computer og lege med deres tablet. December er det tidspunkt på året, hvor vi bruger allermest strøm. Alle apparater i køkkenet er i brug, vi bager som aldrig før og pynter hele huset og havens træer med lys, og det kan ses på elmåleren.
Elforbruget hos en familie med et gennemsnitligt elforbrug er cirka 30 procent højere i julemåneden sammenlignet med resten af året. Det svarer til et merforbrug på omkring 225 kroner per husstand. Og lige i december gør det os ikke noget. Måske fordi vi i forvejen skruer vores forbrug op på alt andet også.
Vi køber langt mere mad ind, end vi plejer. Vi spiser mere slik, fordi vi hygger mere. Og vi køber mange gaver, fordi der er mange at give til. Vi køber også mere køkkenudstyr, fordi vi skal bruge det hele til julemiddagen og julebag, og vi køber mere legetøj, fordi børnene skal have det sjovt, og fordi vi skal hygge os. Faktisk mere end fordobles omsætningen af køkkenudstyr og legetøj i december. Der er intet ved december, der er, som det plejer at være, og det er sådan, vi vil have det.

En forbrugsfest
Og det kan ingen samfundskrise eller finanskrise ændre på. Julen er blevet en forbrugsfest, og det er blevet en del af traditionen med julen. Den samlede detailhandelomsætning stiger med omkring 25 procent fra november til december, hvilket svarer til næsten syv milliarder kroner. Også selvom der samtidig er krise.
Men man kan godt skære lidt ned på strømforbruget med lidt omtanke. Man kan for eksempel skifte til LED-belysning, slukke for fjernsynet og spillekonsoller, når de ikke er i brug og lave så meget af det varme mad som muligt på samme tid. Hvis man gør det, vil en gennemsnitlig familie kunne spare 15-20 procent på strømforbruget i december.
Og så er der jo råd til flere julegaver.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Top